Please reload

АКТУЕЛНО

БИСЕР СРПСКОГ НАРОДА У БАДЕНУ, ХРАМ ПРЕПОДОБНЕ МАЈКЕ ПАРАСКЕВЕ У КАРЛСРУЕУ

Парохија Преподобне Мајке Паракеве у Карлсруеу основана је 1992. године издвајањем из састава парохије у Штутгарту. Као  и многе наше парохије у дијаспори дуги низ година и наша парохија имала је проблем са богослужбеним простором. Изнајмљивани су католички и протестантски храмови за богослужења, а свештеници и вјерни народ очекивали су дан када ће парохија у Карлсруеу имати свој храм и парохијки центар.

То се догодило пуних 20 година од оснивања парохије, 2012. године. Након неуспјешних покушаја да откупимо храм који смо до тад користили, односно протеста грађана који нису били зато да нам се једна од најстаријих цркава у Карлсруеу уступи на кориштење, почели смо да тражимо нови храм који би могли да откупимо и преуредимо за наше потребе. Велику помоћ при тражењу новог храма пружио нам је декан католичке цркве у Карлсруеу г. Хуберт Штрекерт коме дугујемо велику захвалност.

Дошли смо до информације да се екуменски центар „Марија Магдалена“ који се налази у сјеверном дијелу града продаје и половином 2011. године са благословом тадашњег епископа Константина,почели смо преговоре око куповине храма, односно парохијског центра. Црква и центар саграђени су 1952.- 1953. године за потребе америчке војске, чији је гарнизон био у овом дијелу града. Храм су након одласка америчке војске 1995. године одкупиле  католичка и протестантска црква и кориштен је као екуменски центар.

Организовали смо у нашем будућем храму први састанак и донаторско вече на коме се окупило свега 50-так парохијана. Чињеница да нас очекује велики посао није нас обесхрабрила, имали смо на уму Христове ријечи :  „Гдје су двоје или троје сабрани у име моје онде сам и ја међу њима” (Мат. 18, 2О) Састанци и преговори трајали су више од 6 мјесеци да би крајем 2011. године подписали предуговор за куповину и договорено је да од 01. јануара 2012. године можемо да почнемо са редовним богослужењима у храму. Коначан купопродајни уговор закључен је и овјерен код нотара 31. маја 2012. године и од тада је храм и парохијски центар власништво Српске Православне Цркве, на велику радост вјерног народа наше парохије. Парохијски центар са храмом и додатним просторијама купили смо за 250.000 € а земљиште на коме се  храм налази (8.500  квадратних метара) закупили смо на 99 година, са правом откупа или продужења уговора. Комплетан објекат затекли смо у веома лошем стању, тако да нам је предстојао велики посао, али вођени оном Његошевом да „Прегаоцу Бог даје махове“  кренули смо у реализацију овог великог богоугодног дјела.

Одмах по потписивању уговора почели смо са радовима на унутрашњем уређењу храма, који је један од већих у нашој епархији, простире се на 330 квадрата. Ангажовали смо каменорезачку радионицу „Врховац“ из Прњавора, Р.Српска, за израду предивног гранитног пода, комплетан храм је окречен а уграђено је и подно гријање. 

Чин малог освећења храма и подизање крста на звоник обавио је 29. септембра 2012. године Епископ средњоевропски Г. Константин уз саслужење 20 свештеника. Централни полијелеј набављен је из Атине а шест мањих полијелеја из Русије. Иконостас и сав остали намјештај у храму урађен је од славонског храста у дуборезачком атељеу Драгана Петровића из Београда.  Иконе на иконостасу радили су ђакон Никола Лубардић и професор Горан Јанићијевић из Београда. Посебну радост и задовољство доживјели смо 09. фебруара 2013. године  када је нашу парохију као администратор епархије посјетио Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј, који је том приликом осветио новопостављени иконостас.

 Са свим поменутим радовима храм је већ у потпуности оправослављен и уређен али у плану смо имали  даље украшавање храма. Одмах смо почели размишљати о осликавању храма али због проблема са кровним покривачем радове на осликавању у том моменту смо одложили. У јесен 2014. године урадили смо нови кровни покривач на комплетном парохијском центру, са додатном изолацијом крова а урађена је и фасада на цијелом објекту тако да је храм и споља освјежен и добија ново лице. У 2015. години урађени су припремни радови за живопис, припремљени су зидови и свод храма. По Божићу 2016. године са благословом епископа Сергија, зограф Станоје Богићевић из Јагодине са групом фрескописаца почиње са осликавањем храма. У првој етапи која је трајала три мјесеца осликано је око 600 квадрата зидова и сводова храма. У мају 2016. урадили смо од мермера и гранита ново степениште на централном улазу у храм и замјенили смо улазна и још шест врата у храму, која су такође урађена у дуборезу од славонског храста. У новембру исте године  урађени је преосталих 200 квадрата фресака а урађен је и живопис у парохијској сали, тако да смо могу слободно рећи у рекордном року завршили радове на живопису.

Важно је напоменути да су сви поменути радови које смо урадили у протекле четири године урађени добровољним прилозима вјерника наше парохије који су од почетка препознали важност и значај овог великог дјела тако да су многи својим трудом и прилозима уградили себе у храм који свједочи да смо успјели створити живу цркву Божију. За веома кратко вријеме наш храм је постао стециште свих православних вјерника у граду Карлсруеу и „Извор воде живе“ на који многи долазе да утоле жеђ и нађу окрепљење за душу и тијело.

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Folgen Sie uns!
Please reload

АРХИВА
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2016-2018 Autor: Erzpriester S.Tijanic. Serbisch Orthodoxe Diözese von Düsseldorf und Deutschlan

  • facebook-square
  • Twitter Square
  • Google Square