Please reload

АКТУЕЛНО

БЕСЕДА ВЛАДИКЕ СЕРГИЈА О ПАСТИРУ ДОБРОМ НА СВЕШТЕНИЧКОЈ ИСПОВЕСТИ

March 11, 2017

Преподобни оче игумане,  часни оци свештенослужитељи Христови  и ђакони  Олтара Господњег, драга браћо саслужитељи на њиви Господњој,

сабрали смо се данас овдје, као и увијек, у дане Великога и часнога поста да се сретнемо у љубави и пажњи, и да се сви заједно без изузетка подсјетимо, запитамо и утврдимо у својој пастиркој служби, угледајући се увијек на нашег архијереја и Господа Исуса Христа, који је како Га јеванђеље назива  Пастир Добри. Отуда, сваки онај који жели без осуде да служи Олтару Господњем је Пастир добри обузет Христом. Такав служитељ никада не проповједа себе него Христа. Као што архипастир добри Исус Христос проповједа Бога Оца и Духа Светога, а не себе. Тако ни пастир Христов никада не мисли и не говори неку  своју науку, него искључиво науку Христову и Цркве Његове, а то је јеванђеље о рођењу, преображењу, распећу и васкрсењу Господа нашег Исуса Христа. Пастир Христов зато није учитељ, него увијек ученик Христов. Он и када проповједа, не ради то 'са висине' нити Пастир добри 'паметује' да би себе проповједао и себе уздизао,  него се унижава пред Христом јер и сâм бива поучен ријечима које изговара, јер су то ријечи Божије а не његове ријечи. Па када позива све у познање Истине позива и себе, и даје примјер свима како да буду ученици Христови, као што је и он сâм ученик Христов, а не учитељ.

Пастир добри, не бира ни време ни простор. Он је пастир Христов и кад спава.Он је свагда доступан своме стаду. Пастиру Христовом уопште није битно да ли je у  Диселдорфу, Лондону или Москви. Тачније, он то ни не примјећује. Јер он ревнује за једнога човјека једнаком љубављу и силином као да има милион људи испред себе. Узгред буди речено, јеванђеље говори о спасењу једнога због којег ако се покаје, бива велика радост на небу, ( .......) а не говори о спасењу  10 000 људи или 400 или 500 домова. Зато драга браћо саслужитељи и пастири Христови, чувајмо се великих прича, амбиција и планова и капиталних животних дјела. Боље нам је сваки дан по мало да изграђујемо Цркву Христову. Отуда, није лако бити пастир Христов, јер Пастир добри брине и о Богу и о људима. Брине се о томе како да се ријеч Божија шири међу људима. Тачније, он живи сваки дан као да је на Последњем Суду Божијем, и таквом вјером он подиже повјерено му стадо. Лакше је подизати цигле и цемент, драга браћо, него ли подићи човјека.

Пастир Христов не подиже човјека морално нити психички, него га подиже из мртвих. Преображава га и васкрсава у Христовој науци. Своје одушевљење и свој живот у васкрслом Христу, он преноси на своје стадо. Свештенослужитељ Тајни Христових без обзира да ли био Епископ, презвитер или ђакон, потпуно је предан своме служењу Цркви, у коју стално уноси нове енергије и струјања Духа Светога. Свети Симеон Нови Богослов је говориo: ,,Волиш ли Христа, онда му свештенослужи''. Бити пастир Христов, то није посао, то је служба! А шта је служба ако не љубав? У љубави нема другог, трећег или последњег мјеста, него увијек прво. Отуда, јеванђеље нас учи: ,,који хоће да је први нека служи'' ( Mт 20, 28). Ми служимо Богу вишњем а и људима. Ми не служимо мало и понекад, него потпуно, сада и увијек и у вијекове вијекова. Пастир добри дакле, живи за Цркву и у Цркви. За Њега, Црква Христова је све у животу. А у Цркви су Бог и људи.

Пастир добри не шиша своје стадо, него га напаса на њиви Господњој. Њива Господња је Црква Христова у којој има за све људе хране и пића за вјечност, у изобиљу. Пастир добри напаса своје стадо ријечју Господњом, јер ,,не живи човјек само о хљебу, него о свакој ријечи која излази из уста Господњих'' (Мт 4, 5). Као што је Христос икона Очева, тако се и пастир огледа у свом стаду. Какво стадо, такав и пастир!

 

Пастир добри вјерује да је све Божије давање. Све је дар од Бога. И то што је он позван да буде пастир, и то је дар од нашега Господа Исуса Христа, који нам стално говори ,,не изабрасте ви мене, него ја вас изабрах''. Ми смо клир Христов, што ће рећи ,,они на које је пала коцка; они који су изабрани''. Трудимо се да не будемо као они који су прокоцкали хаљине Христове, тако да не прокоцкамо и ми своју шансу да изградимо Цркву Христову.

 

Нека би нас милостиви Бог и Пастир наш,посјетио својом благодаћу и уврдио нас још већом пастирском ревношћу за Цркву Његову! Амин.

 

Извор: Сабор, Епархија франкфуртска и све Немачке

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Folgen Sie uns!
Please reload

АРХИВА
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2016-2018 Autor: Erzpriester S.Tijanic. Serbisch Orthodoxe Diözese von Düsseldorf und Deutschlan

  • facebook-square
  • Twitter Square
  • Google Square