Please reload

АКТУЕЛНО

ПАТРИЈАРХ КИРИЛ: СЛУЖЕЊЕ ЕВХАРИСТИЈЕ ЈЕ У СРЕДИШТУ СВЕГ НАШЕГ ЖИВОТА

April 21, 2017

У Светли уторак, 18. априла Његова Светост патријарх Московски и целе Русије Кирил служио је Свету литургију у Успенском храму Свето-Тројицке Сергијеве лавре. Обративши се верујућима у беседи поглавар Руске Цркве је посебну пажњу посветио причешћивању Светим Христовим Тајнама у животу сваког хришћанина.   

„Људи чују проповед у храму, - истакао је патријарх, - и има случајева да речи проповедника загревају срце, премда се то не дешава увек. Али да ли је то довољно да би човек спознао Бога? Да би доживео лични сусрет с Господом, видео Његово присуство у свом животу, у животу свог народа, у животу људског рода? Не, никакве речи не могу да пробуде осећај заједничарења у Божанском животу. Никакве, чак ни најпаметније речи нису у стању да сједине човека с Богом – а управо кроз ово сједињење се спознаје Бог. То се дешава само онда кад с искреном и чистом вером приневши покајање окусимо Тело и Крв Христа Спаситеља. Тада у нама не делују речи, ни паметне књиге. У том тренутку можемо све да заборавимо, али разумом и срцем осећамо присуство Божије у нашем животу, као што су Васкрслог Христа видели Лука и Клеопа, причестивши се из руку свог Васкрслог Спаситеља.“ 

„Ето зашто Црква не престаје да проповеда о важности причешћивања Светим Христовим Тајнама. Служење Евхаристије је у центру свег нашег живота, у средишту живота Цркве. Црква постаје Црква кад служи Евхаристију. Црква је у целој васељени, она је у милионима и милионима људских живота и судбина. Али човек може да види и да схвати шта је Црква кад се служи Тајна Тела и Крви Христове. Тада нам се отварају очи срца, и његовим радосним дамарима осећамо Божанско присуство, што не могу да нам дају ни најубедљивије речи,“ – истакао је Свјатејши патријарх. 

 

Са руског Марина Тодић

Извор: Православие.ру

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Folgen Sie uns!
Please reload

АРХИВА
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2016-2018 Autor: Erzpriester S.Tijanic. Serbisch Orthodoxe Diözese von Düsseldorf und Deutschlan

  • facebook-square
  • Twitter Square
  • Google Square