Please reload

АКТУЕЛНО

ДИРЕКТАН ТЕЛЕВИЗИЈСКИ ПРЕНОС СВЕТЕ ЛИТУРГИЈЕ ИЗ ХРАМА СВЕТОГ САВЕ У БЕРЛИНУ

May 10, 2017

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа франкфуртског и све Немачке, Г. Сергија, у недељу 07. маја 2017. године, други програм немачке државне телевизије (ZDF) у времену од 09,30 до 10,15 часова директно је преносио део Свете Литургије из храма Светога Саве у Берлину.

Богослужили су свештеници храма Св. Саве, протојереј Вељко Гачић и протонамесник Радомир Колунџић. Беседу на немачком језику произнео је протонамесник Радомир Колунџић. Одељак из Апостола читао је чтец Стефан Гачић, тропаре су певали студенти Богословског факултета из Минхена Предраг Јанковић и Дејан Ристић.

Прелепи амбијент храма улепшали су својим појањем хор храма "Св. Стефан Дечански" под руководством диригенткиње Љиљане Шурдиловић и Симеон Генов, професор византијског појања из Софије, са двојицом чланова византијског хора "Св. Роман Слаткопојац". Стручним коментаром ипођакон Николај Тон, генерални секретар Православне Епископске конференције у Немачкој, пратио је ток преноса и давао гледаоцима неопходна тумачења. 

Овај несвакидашњи догађај, вишеструко значајан за мисију Православне цркве у Немачкој, наишао је на велику заинтересованост и одушевљење немачке јавности, која је пратила овај пренос. Показатељ тога је број телефонских позива и питања која су гледаоци постављали тим путем, јер после преноса па до 15,00 часова постојала је могућност контакта са православним богословима, који су на бројна питања давали одговоре. Гледаност преноса је била 6,8% одн. око 600.000 глеодаоца.

Пренос је реализован у оквиру медијске сарадње Православне Епископске Конференције Немачке (OBKD) са другим програмом немачке државне телевизије (ZDF), која сваке године преноси Свету литургију из једног од православних храмова у Немачкој. Ово је после српских храмова у Хановеру, Минхену и Оснабрику четврти пут да се Света литургија преноси из једног од српских храмова на територији Немачке. 

Цео пренос може се погледати путем интернета: 


www.zdf.de/gesellschaft/gottesdienste/orthodoxer-gottesdienst-110.html

 

Извор: Епархија франкфуртска и све Немачке

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Folgen Sie uns!
Please reload

АРХИВА
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2016-2018 Autor: Erzpriester S.Tijanic. Serbisch Orthodoxe Diözese von Düsseldorf und Deutschlan

  • facebook-square
  • Twitter Square
  • Google Square