Please reload

АКТУЕЛНО

ТОРЖЕСТВЕН ДОЧЕК МОШТИЈУ СВЕТОГ НИКОЛАЈА У МОСКВИ (ВИДЕО)

May 21, 2017

Мошти Светог Николаја Чудотворца стигле су 21. маја 2017. године у Русију из католичке катедрале Светог Николе у Барију, у Италији, где се налазе од 1087. године. 

Мошти Светог Николе су свечано дочекане у Москви уз звоњаву звона са више од 600 цркава у граду, јавља РИА Новости. Ово је јединствен догађај, пошто током 930 година колико дуго мошти бораве у католичкој базилици у Барију, оне никада нису напуштале тај град. Сваке године стотине руских поклоника и православних верника из целог света путују у Бари да се поклоне часним моштима великог владике и чудотворца. Захваљујући овом похођењу његових светих моштију, огроман број.

Ујутру, 21. маја 2017. године, велики број архијереја Руске Православне Цркве одслужио је свету Литургију над моштима светитеља, како традиција налаже, у присуству великог броја поклоника који су допутовали поводом светковине. Овом приликом потписан је протокол са надбискупом Барија Франческом Какучијем о привременом преносу једног дела светих моштију у Русију.

Након потписивања документа, део моштију је био положен у посебан кивот, тежине око 40 килограма, прекривен златним листићима, израђеном у руским црквеним радионицама. Мошти су у свечаној поворци уз пратњу мотоциклиста прошле кроз град Бари и допраћене на аеродром, а одатле су авионом отишле у Москву на аеродром Внуково, у пратњи митрополита Илариона. Часне мошти је дочекао Патријарх московски и све Русије г. Кирил и са московским свештенством и у храму ​​Христа Спаситеља одслужио велико бденије..

Звона свих цркава у граду звонила су с  почетком у 6 часова и објавила благочестивом народу овај велики догађај. Најпре је почело да звони иначе ретко коришћено кремаљско звоно са звоника Ивана Великог.

Мошти ће остати у храму Христа Спаситеља од 21. маја до 12. јула, а онда ће боравити  у лаври Светог Александра Невског у Петрограду од 13. до 28. јула.

Вест о приспећу моштију Светог Николаја Мирликијског у Русију изазвала је велико одушевљење међу верницима, а црквене власти очекују да ће овог пута бити више поклоника него последњих неколико година у сличним приликама. Године 2011. више од 3 милиона Руса у 16 руских ​​градова поклонило се Појасу Пресвете Богородице донетом из светогорског манастира Ватопеда. Верници су чекали у реду и 26 сати како би се могли поклонити овој светињи. Преко милион људи широм Русије, из Украјине, Белорусије поклонило се даровим Мудраца са Истока у децембру 2014. године донетим из атоског манастира Светог Павла.

 

 

Извор: Православие.ру (превод Информативна служба СПЦ)

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Folgen Sie uns!
Please reload

АРХИВА
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2016-2018 Autor: Erzpriester S.Tijanic. Serbisch Orthodoxe Diözese von Düsseldorf und Deutschlan

  • facebook-square
  • Twitter Square
  • Google Square