Please reload

АКТУЕЛНО

ХРАМ ВАСКРСЕЊА ГОСПОДЊЕГ У МЕТРОПОЛИ НА МАЈНИ СВАКОГ ДАНА СВЕ ВИШЕ СИЈА

May 21, 2017

Сваког празника, а то се дешава већ неколико година уназад, у храму "Васкрсења Господњег" на Галусу у Франкфурт на Мајни, вернике дочека неко изненађење, неки важан посао који је у цркви, или око ње међувремену урађен, да ова српска богомоља засија у још лепшем сјају. Од када се пре четири године протојереј Симон Туркић ухватио у коштац са тешким али лепим и одговрним послом да овај, некада евангалистички храм, учини центром духовног живота православних Срба - не само у Франфурту, покрајини Хесен, него целе Немачке - он леже навече и буди се ујутро са мислима шта се од важних послова мора тога дана урадити, договорити или крају привести. Јер, храм "Васкрсења Господњег" у Франкфурту није само храм Божји којем духовно гравитирају Срби из метрополе на Мајни, већ и седиште Владике франкфуртског и све Немачке г. Сергија.

- Моја је жеља да овај храм, када сви планирани радови у око њега буду коначно завршени буде место које ће улепшати живот не само Србима него свим житељма Франкфурта, да нашу црквену порту претворимо у својеврстан "Српски трг", поплочан студеничким каменом, на којем ће за сусрет и разговор бити сви добродошли, без обзира на веру, нацију или боју коже - износи нам своју визију отац Симон док се седимо у његовој канцеларијји у храму у насељу Галус.

Енергични свештеник не може дуго да седи, причамо у ходу, док нам са поносом показује шта је све урађено од када је 7. априла 2013. године у овој цкрви одрђано прво богослужење.

Не без разлога поносан је на иконостас дело мајстора Милана Ракочевића из Краљева,  дело је из такозване  "Рашке школе" и без икона је коштао око 38.000 евра.

- Пред овогодишњи Васкрс постављена је на њега и последња, четврта мозаичка икона која је недостајала, а све су изасле из радионице оца Стојана Бајрјактаревића који при нашој цркву води иконографску секцију - прича нам протојереј Симон. Отац Стојан у његови сарадници сами су правили и пекли у специјалној пећи керамику за разнобојне керамичке плочице из којих се иконе урађене, а само у једну икону уграђено их је око 36.000!

- Сада нам што се унутрашњих радова тиче, од значајних послова предстоји осликавање свих зидова храма, фрескописање ће трајати најмање три године, а према грубој рачуници тај ће посао коштати између 70.000 и 80.000 евра - каже отац Симон и додаје да ће вођа тог посла бити фрескописац Раде Савић из Београда.  

Ипак, тренутно највећи радови у храму сакривени од ока намерника јер се одвијају - испод цркве!

Подрум храма готово до пола био је затпан као бетон тврдом земљом која се већ месецима мукотрпно и буквално на мижиће одатле извлачи, са циљем да се од тога простора направи лепа и функцинална сала од пар стотина квадрата.

- У посао смо укљуцили стручњаке - архитекте и статичаре - уз чију смо помоћ обновили потпорне стубове, а на ископавању земље највише се ангажовала група радника-добровољаца из Франкфурта и околине који су себе назвали "Светосавци". Под вођстовм Горана Анђића из Франкфурта радили су суботом, и до сада обавили заиста хвале вредан посао - поносан је отац Симон и истиче да ће више наменска сала, када коначно буде готова и крстити именом "Светосавска"!

Све ово наравно, кошта а сви радови - и они који су завршени и они будући - финансирају се из добровољних прилога и издавања стамбених објеката у суседству храма. Над црквом "виси" дуг за кредит од 800.000 евра а до 2023. годоне биће отплаћено 300.000 евра. 

- Наш је циљ да до поменуте године покушамо скупити 500.000 евра и практично 2023. годне потпуно отплатимо храм - оптимистичан је отац Симон и каже да је за тај циљ, према рачуници коју су извели потребно свега 100 верника, који се спремни да сваког месеца, за ту намену, издвоје 60 евра из свог кућног буџета. 

Добродошли су, наравно, сви прилози, и мањи и већи од наведеног, и редовни и нередовни, али 100 верника кој би се такозваним "дауерауфтрагом" (трајни налог)  обавезали код своје банке да  са рачна скидају поменути износ решили бисмо све проблеме отплате дуга и 2023 потпуно се решили кредита - каже отац Симон и нада се да ће та идеја наићи  на плодно тле међу његовом паством у Франкфурту и околини.

Допунска школа

При нашој црвки на Галусу ради и Допунска школа на српском језику коју сваке суботе води учитељица Сања Бојанић, а деца, ако то желе, могу похађати и часове веронауке.

Интересантно је да међу децом која у нашој цркви уче наш језик и ћирилицу имамо и дете муслиманске верисповести чији родитељи желе да им дете баш овде научи српски језик - истиче отац Симон и напомиње да на галерији храма поседују и лепу библитеку са читаоницом.

Број конта

Верници који то желе трајни налог у својој банци за отплату храма на Галусу могу слати на следећи број конта: 

Serbische Orthodoxe Diözese für Mitteleuropa

IBAN: DE36500502010200632353

BIC: HELADEF1822

Verwendungszweck: Spende für das Kirchengebäude  

 

 Извор: Вести, Франкфурт

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Folgen Sie uns!
Please reload

АРХИВА
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2016-2018 Autor: Erzpriester S.Tijanic. Serbisch Orthodoxe Diözese von Düsseldorf und Deutschlan

  • facebook-square
  • Twitter Square
  • Google Square