Please reload

АКТУЕЛНО

УРУЧЕН ОРДЕН МАНФРЕДУ ВАГНЕРУ

June 30, 2017

По благослову Његове Светости Патријарха Иринеја и уз гостопримство Његовог Преосвештенства Епископа франкфуртског и све Немачке г. Сергија, један од наших најеминентнијих црквених хорова, Прво београдско певачко друштво, је узео учешће у свечаностима у склопу Недеље источних Цркава у Штутгарту. 

Овај догађај који се састоји из низа културних и црквених манифестација је организован од стране нашег теолога Др. Владимира Латиновића (Универзитет Тибинген - Катедра за Патристику), и има за циљ да промовише православне и оријентално-православне Цркве, које у Немачкој на жалост не остварују свој пун потенцијал и које су упркос томе што у овој земљи има скоро два милиона Хришћана који припадају овим Црквама практично непознате ширем слоју становништва.

Концерт Првог београдског певачког друштва је одржан под диригентском палицом госпође Светлане Вилић и он је од локалних медија описан као ”централни догађај” како ове манифестације тако и целокупног културног живота овога града. Многобројна публика је имала прилике да чује композиције наших најбољих композитора попут Ј. Маринковића, Ст. Ст. Мокрањца и В. Милосављевића али такође и песме руских и грчких композитора. Посебно изненађење публици која је била претежно састављена од Немаца су били корали Ј. С. Баха које је на оргуљама извео Душан Вилић, студент Московске конзерваторије.

У склопу овог концерта руком Епископа бачког господина др Иринеја Буловића, изасланика Св. Архијерејског Синода уручен је и орден Св. Саве другог степена господину пастору Манфреду Вагнеру из евангелистичко-лутеранске Цркве. Пастор Вагнер, који је доказани пријатељ наше Цркве и нашег народа је у току претходне три деценије помогао многим људима из наше Цркве, пре свега студентима теологије који су његовим ангажовањем добили прилику да студирају на неким од најреномиранијих немачких универзитета, али и другим особама којима је помоћ била потребна. Један од примера како је та помоћ употребљена је и финансирање обнове манастира Лепавина након ратова 90-тих година у којима је пастор Вагнер помоћ евангелистичко-лутеранске Цркве усмерио посебно на децу избеглице, старије особе као и особе које су имале проблеме са зависношћу од дрога. Посета Првог београдског певачког друштва Штутгарту је такође финансирана од стране ове Цркве и уз помоћ пастора Вагнера. Након Штутгарта овај хор ће наставити турнеју по другим градовима Немачке.

 

 

 

 

 

Извор: Епархија франкфуртска и све Немачке

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Folgen Sie uns!
Please reload

АРХИВА
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2016-2018 Autor: Erzpriester S.Tijanic. Serbisch Orthodoxe Diözese von Düsseldorf und Deutschlan

  • facebook-square
  • Twitter Square
  • Google Square