Please reload

АКТУЕЛНО

ГДЕ ЈЕ ГЛАВА СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА

September 11, 2017

Историја часне главе Светог Јована Крститеља и Претече Господњег (било је три обретења), није једноставна,и штавише није у потпуности јасна. Италија, Француска, Сирија, Грчка, Јерменија, свака од ових земаља је рекла да су задржали праву главу Јована Крститеља.

Значење Јована Крститеља за вернике је увек било од веома велике важности. Након Бого -родице, он је светац коме је посвећен највећи број верских празника, и штавише, то је једини светитељ чије рођендан се слави од Цркве. Посебна пажња посвећена је Крститељу у Јеванђељу, а многи његови савременици, констатовали су је да је у 30 години, првог века, Јован Крститељ био врло познат светац, што је изазвало велики одјек. Стога, мошти Светог Јована Крститеља су увек биле од великог значаја, а његова глава била је од посебног значаја реликвија јер се у Цркви и прославља сва три њена обретења.

Постоји пуно података о томе да се глава, или део главе, например налази у манастиру Светог Силвестра у Риму, у џамији Умејадској у Дамаску (узгред, Крститељ је поштован не само од хриш -ћана, већ и од муслимана - као велики праведник ), у Нагорно-Карабаху у Јерменији, на Светој Гори.

 

Али ако говоримо о највероватнијем месту налажења светиње, то је, катедрала Пресвете Бого -родице у граду Амиенсу у Француској. Из простог разлога што, од свих наведених локација, у Амиену је вршено најисцрпније истарживање светиње, атакође је познато, да овај део главе (а само предњи део главе се чува у Амиенсу у катедрали) има јасан историјски пут. Нећемо отварати део поглавља који се односе на прво и друго обретење главе Светог Јована, већ ћемо прећи на период трећег обретења главе Крститеља. У периоду иконоборства, прогона икона и реликвија светих, одлучено је да се глава Јована Претече сакрије - и почетком IX века, пресељена је у Комане (град, налази се у близини данашњег Сухумија у Грузији). Постоји неколико извора који указују да је 842 године, глава Крститеља премештена из Комана у Константинопољ. Такође је, очуван доказ ходочасника Антонија да је 1200 године, глава Крститеља подељена - и да је видео само предњи део. Затим долази до четвртог Крсташког рата, током којег је Константинопољ заузет. У једној од разрушених палата, католички свештеник Валон од Сартона је нашао предњи део главе на сребреној тацни прекривеном од кристалног стакла. Сребрну посуду је продао да би се вратио у Пикарди, а предњи део главе Светога Јована Претече доноси са собом у Амиенс Од тада, она почива у храму у главном граду покрајине Пикарди у Амиенсу у величанственој катедрали Пресвете Богородице која је изграђена као нека врста драгоценог ковчега у ком ће се чувати глава. Катедрала је постала позната и проглашена светињом у Француској. Катедралу су посећивали и краљеви (долазећи на поклоњење) као што је Свети Лудвиг, његов син Филип Храбри и други. Од ње су произишла разна исцељења. Познат је случај спашавања града Амиенса од куге у XVII веку, након молитве пред главом Јована Крститеља. Такође у Француској постоји традиција да се људи измирију у храму пред светињом. 1958. године извршено је велико анатомско испитивање моштију од стране коју су спровели познати професори анатомије, фармације, хирургије и стоматологије. Стручњаци су открили да је овај део главе много старији од средњовековне људске кости. Сама тип особе је дефинисан као медитерански. А такође је утврђено да је старост особе којој је припадао део главе, између 25 и 40 година. Поред тога, на глави, је установљен јасан и видљив траг ударца од ножа. А као што је познато, када је глава Крститеља доспела до Иродијаде, она је опседнута бесом, пробила главу ножем. Ми не можемо прецизно одредити аутентичност одређеног дела главе Светог Јована Крститеља, али предњи део главе Крститеља који се налази у катедрали у Амиенсу ни по једној чињеници не може се извући закључак који би био у супротности од тога да је она можда припадала Јовану Крститељу. О глави Светог Јована Крститеља говори у житију и Свети Димитрије Ростовски. Што значи да су и православни хришћани долазили на поклоњење глави још од XVII века.

 

Извор: Поклонички центар Св. Томе у Европи

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Folgen Sie uns!
Please reload

АРХИВА
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2016-2018 Autor: Erzpriester S.Tijanic. Serbisch Orthodoxe Diözese von Düsseldorf und Deutschlan

  • facebook-square
  • Twitter Square
  • Google Square